Sweet Challah traditional Jewish bread with almonds and cranberries
clock icon
4:0'

Τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα

Υλικά

    Μερίδες: 2 τσουρέκια

    Για τη ζύμη

  • 70 γρ. μαγιά νωπή
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 160 γρ. Βούτυρο Lurpak (80 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου + 80 γρ. λιωμένο, όχι καυτό)
  • 150 γρ. αυγά (3 μεγάλα αυγά)
  • 40 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • 1/2 κουτ. γλυκού σποράκια από κακουλέ λευκό, καλά κοπανισμένα στο γουδί
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 κρόκους αυγών, χτυπημένους, για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο ή άλλη της αρεσκείας μας

Φτιάχνουμε γεμιστό τσουρέκι με μαρμελάδα χρησιμοποιώντας Βούτυρο Lurpak που θα απογειώσει γευστικά της συνταγή μας!

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20΄, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα 80 γρ. Βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι και το κακουλέ για 2΄-3΄ με το φτερό.

Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε το προζύμι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα 80 γρ. λιωμένο Βούτυρο Lurpak και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη μπασίνα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1-1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη. Κόβουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε 3 κομμάτια με ίδιο βάρος και πλάθουμε σε μπαστούνια ίδιου πάχους. Πιέζουμε το καθένα από αυτά για να ανοίξει σε μακρόστενη λωρίδα. Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα λίγη μαρμελάδα και κλείνουμε πάλι σε ρολό.

Πλέκουμε τα τρία ρολά σε μια πλεξούδα και μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια ελαφρά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 40΄ να φουσκώσουν ξανά.

Τα αλείφουμε με κρόκο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45΄, μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν προτού τα κόψουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20΄, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα 80 γρ. Βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι και το κακουλέ για 2΄-3΄ με το φτερό.

Βήμα 2

Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε το προζύμι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα 80 γρ. λιωμένο Βούτυρο Lurpak και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη μπασίνα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1-1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη. Κόβουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε 3 κομμάτια με ίδιο βάρος και πλάθουμε σε μπαστούνια ίδιου πάχους. Πιέζουμε το καθένα από αυτά για να ανοίξει σε μακρόστενη λωρίδα. Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα λίγη μαρμελάδα και κλείνουμε πάλι σε ρολό.

Βήμα 4

Πλέκουμε τα τρία ρολά σε μια πλεξούδα και μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια ελαφρά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 40΄ να φουσκώσουν ξανά.

Βήμα 5

Τα αλείφουμε με κρόκο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45΄, μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν προτού τα κόψουμε.