Giotis_Basilopita2
clock icon
1:40'

Βασιλόπιτα σε σχήμα αστεριού, γεμιστή με πραλίνα φουντουκιού και σταγόνες σοκολάτας

Υλικά

Σοκολατένια και εντυπωσιακή βασιλόπιτα, που θα γίνει το αστέρι του γιορτινού τραπεζιού! Τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ της χαρίζουν πλούσια γεύση, κι έτσι, δεν την κόβουμε μόνο για το έθιμο, αλλά και γιατί θέλουμε να ανοίξουμε τη νέα χρονιά απολαυστικά.

Χτυπάμε σε μπλέντερ τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαφρά (30-35°C) το βούτυρο, το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά, το αλάτι, το μαχλέπι, την τριμμένη μαστίχα και τη βανίλια. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και όλα τα υλικά εκτός από την Πραλίνα Φουντουκιού Caotonic και την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για 5-7 λεπτά.
Με ηλιέλαιο, για να μην κολλήσει στα χέρια μας, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη ξεκουράζετε για 35 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Τη λαδώνουμε και ανοίγουμε φύλλα στρογγυλά, όπως της πίτσας. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στα δύο από αυτά απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού και την πασπαλίζουμε με Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Τοποθετούμε τα φύλλα με τη σοκολάτα, το ένα πάνω στο άλλο, με τη σοκολάτα να είναι προς τα πάνω, και τέλος το καθαρό φύλλο. Στο κέντρο βάζουμε ένα ποτήρι στρογγυλό και γύρω του κόβουμε ισοπαχείς λωρίδες, προσέχοντας να έχουμε ζυγό αριθμό. Πιάνουμε δύο - δύο λωρίδες, τις στρίβουμε με αντίθετη φορά 1, 2 ή 3 στροφές, και πιέζουμε τις άκρες τους για να κολλήσουν μεταξύ τους.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 20 λεπτά. Προσεκτικά, με ένα πινέλο, την αλείφουμε με ασπράδι. Ψήνουμε στους 160°C για 25-30 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε σε μπλέντερ τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαφρά (30-35°C) το βούτυρο, το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά, το αλάτι, το μαχλέπι, την τριμμένη μαστίχα και τη βανίλια. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και όλα τα υλικά εκτός από την Πραλίνα Φουντουκιού Caotonic και την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για 5-7 λεπτά.

Βήμα 2

Με ηλιέλαιο, για να μην κολλήσει στα χέρια μας, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη ξεκουράζετε για 35 λεπτά.

Βήμα 3

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Τη λαδώνουμε και ανοίγουμε φύλλα στρογγυλά, όπως της πίτσας. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 4

Στα δύο από αυτά απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού και την πασπαλίζουμε με Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Τοποθετούμε τα φύλλα με τη σοκολάτα, το ένα πάνω στο άλλο, με τη σοκολάτα να είναι προς τα πάνω, και τέλος το καθαρό φύλλο. Στο κέντρο βάζουμε ένα ποτήρι στρογγυλό και γύρω του κόβουμε ισοπαχείς λωρίδες, προσέχοντας να έχουμε ζυγό αριθμό. Πιάνουμε δύο - δύο λωρίδες, τις στρίβουμε με αντίθετη φορά 1, 2 ή 3 στροφές, και πιέζουμε τις άκρες τους για να κολλήσουν μεταξύ τους.

Βήμα 5

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 20 λεπτά. Προσεκτικά, με ένα πινέλο, την αλείφουμε με ασπράδι. Ψήνουμε στους 160°C για 25-30 λεπτά.