soupa kolokytha anoigma
clock icon
60'

Βελουτέ κολοκύθας με νιώτικη γραβιέρα, μανιτάρια και μπέικον

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 1 κομμάτι πράσο, μόνο το άσπρο μέρος
  • 1 φέτα μπέικον, ψιλοκομμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα ψίχα, σε χοντρά κομμάτια
  • ½ κιλό καρότα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 6 μανιτάρια, σε φέτες
  • 120 γρ. νιώτικη γραβιέρα
  • 40 γρ. σπόρους κολοκύθας
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Μια βελουτέ σούπα κολοκύθας είναι ό,τι πρέπει όχι μόνο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα αλλά και για ένα πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το μπέικον και προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα κομμένα. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, την περνάμε από σίτα, προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Τη διατηρούμε σε ζεστό μέρος.

Ταυτόχρονα κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε το καπάκι μιας όμορφης, πλυμένης και στεγνής στρόγγυλης κολοκύθας και αδειάζουμε το εσωτερικό της. Ρίχνουμε μέσα τη σούπα, γαρνίρουμε με τα μανιτάρια, τη γραβιέρα, τους σπόρους κολοκύθας και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το μπέικον και προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα κομμένα. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 2

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, την περνάμε από σίτα, προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Τη διατηρούμε σε ζεστό μέρος.

Βήμα 3

Ταυτόχρονα κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε το καπάκι μιας όμορφης, πλυμένης και στεγνής στρόγγυλης κολοκύθας και αδειάζουμε το εσωτερικό της. Ρίχνουμε μέσα τη σούπα, γαρνίρουμε με τα μανιτάρια, τη γραβιέρα, τους σπόρους κολοκύθας και σερβίρουμε.

Βήμα 4

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης