tostada_tarta
clock icon
1:10'

Βουτυρένια τοστάδα σαν τάρτα με κρέμα και σάλτσα φράουλας

Υλικά

  • Μερίδες: 15
  • 1 κιλό παγωτό βανίλια
  • λίγο φρέσκος βασιλικός
  • Για τις τοστάδες

  • 300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κρόκος αυγού  
  • Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. φράουλες
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 60 ml νερό
  • 20 ml χυμός λαίμ
  • Για την κρέμα

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

Απολαμβάνουμε βουτυρένια τοστάδα σαν τάρτα με κρέμα με σάλτσα φράουλας και παγωτό βανίλια. Ένα δροσιστικό επιδόρπιο για τις καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες που συνδυάζει την φρεσκάδα των φρούτων, απλά και πολύ νόστιμα.

Για τις βουτυρένιες τοστάδες: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεταλλικό σκεύος και τα πλάθουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια στρώνουμε σε μια λαδόκολλα και καλύπτουμε από πάνω με άλλη μια. Ανοίγουμε με πλάστη και κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους περίπου 12 εκατοστών. Αλείφουμε με το κρόκο αφού τον έχουμε προηγουμένως διαλύσει με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 170°C για 40 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Βράζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και αποκτήσουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σαν μαρμελάδα. Χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνει μια κρέμα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Για τη σαντιγί: Χτυπάμε μπλέντερ όλα τα υλικά σε παγωμένο μεταλλικό σκεύος μέχρι ναι έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Σερβίρουμε βάζοντας την τοστάδα στην βάση του πιάτου, μετά βάζουμε τη σαντιγί, στη συνέχεια τη σάλτσα φράουλας, και μετά βάζουμε μια μπάλα παγωτό βανίλιας, γαρνίρουμε με κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις βουτυρένιες τοστάδες: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεταλλικό σκεύος και τα πλάθουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια στρώνουμε σε μια λαδόκολλα και καλύπτουμε από πάνω με άλλη μια. Ανοίγουμε με πλάστη και κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους περίπου 12 εκατοστών. Αλείφουμε με το κρόκο αφού τον έχουμε προηγουμένως διαλύσει με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 170°C για 40 λεπτά.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα: Βράζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και αποκτήσουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σαν μαρμελάδα. Χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνει μια κρέμα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Για τη σαντιγί: Χτυπάμε μπλέντερ όλα τα υλικά σε παγωμένο μεταλλικό σκεύος μέχρι ναι έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Σερβίρουμε βάζοντας την τοστάδα στην βάση του πιάτου, μετά βάζουμε τη σαντιγί, στη συνέχεια τη σάλτσα φράουλας, και μετά βάζουμε μια μπάλα παγωτό βανίλιας, γαρνίρουμε με κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος