OliveMagazine

Χοιρινό μπούτι με άρωμα πορτοκαλιού και πατάτες

Χοιρινό μπούτι με άρωμα πορτοκαλιού και πατάτες

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:4:0'
Έτοιμο σε:4:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 χοιρινό μπούτι 2,5 κιλά χωρίς (κόκκαλο με την πέτσα)
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 20 γαρύφαλλα
  • 6 – 7 σκελίδες σκόρδο
  • Για το γλάσο

  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι μηλόξυδο
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • φασκόμηλο φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • Για τις πατάτες

  • 10 πατάτες με ωραίο οβάλ σχήμα
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κλωναράκια θυμάρι
  • αλάτι χοντρό, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC στον αέρα. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καθαρό κοπίδι, χαράζετε επιφανειακά την πέτσα του χοιρινού σε «μπακλαβαδωτό» σχήμα κι αλατοπιπερώνετε πολύ καλά.

Τοποθετείτε το κρέας σε ταψί και προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, τα γαρύφαλλα και το σκόρδο. Κλείνετε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και σιγουρευτείτε, ότι δεν υπάρχει κάποια τρύπα ή σημείο στο οποίο να μπορεί να «δραπετεύσει» ατμός. Ψήνετε στο φούρνο για 3,5 ώρες και στη συνέχεια βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200οC, στον αέρα.

Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε τα υλικά του γλάσου και δίνετε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε το μάτι σε μέτρια φωτιά και σίγομαγειρεύετε για περίπου 7 – 8 λεπτά. Μετά τις 3 + 1/2 ώρες ανοίγετε το αλουμινόχαρτο του ταψιού και σουρώνετε τα υγρά. Περιχύνετε πάνω από το χοιρινό όλη τη μαρινάδα κι επαναφέρετε το ταψί στο φούρνο.

Ανά 3 – 4 λεπτά με ένα πινέλο αλείφετε το χοιρινό με το γλάσο που υπάρχει στο ταψί πολύ καλά, περιμετρικά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για τουλάχιστον 3 – 4 φορές ή μέχρι το κρέας να πάρει ένα ωραίο σκούρο καραμελωμένο χρώμα.

Για τις πατάτες: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε και τοποθετείτε δύο μαχαίρια σε απόσταση 4 – 5 εκατοστά παράλληλα μεταξύ τους, έτσι ώστε όταν τοποθετήσετε μια πατάτα ενδιάμεσα και την κόψετε κάθετα, το μαχαίρι να σταματήσει και να μην την κόψει εντελώς. Κόβετε όλες τις πατάτες κατ’αυτόν τον τρόπο, κάνοντας όσα περισσότερα κάθετα κοψίματα μπορείτε.

Χτυπάτε το βούτυρο μαζί με το σκόρδο στο μούλτι, το ανακατεύετε με τις πατάτες και προσθέτετε το θυμάτι, χοντρό αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Παράλληλα με το ψήσιμο του χοιρινού ψήνετε και τις πατάτες για περίπου 70 – 80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, δυναμώνετε το φούρνο στους 200οC (ίδια διαδικασία με το χοιρινό) και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν αρκετά τραγανές.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο