Arrabiata-1-1024×819
clock icon
45'

Ζυμαρικά Αραμπιάτα

Υλικά

  • 8-12 γρ. σκόρδο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπεριές peperonchino
  • 350 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. ντομάτες pomodoro, συσκευασμένες ή κονκασε
  • 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 100-200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • αλάτι, πιπέρι

Η κλασική ιταλική αραμπιάτα με τη ντομάτα και τις καυτερές πιπεριές, ένα πιάτο που θα λατρέψετε αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις. Τη συνταγή μας δίνει ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος.

Προθερμαίνουμε ένα μεσαίο κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Ψιλοκόβουμε το αποξηραμένο peperonchino και ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 1΄περίπου. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται ελαφρώς καφέ, 1΄με 2. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την τομάτα και περίπου μισή κούπα νερό («ξεπλένοντας» τη συσκευασία της ντομάτας). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄ανακατεύοντας περιστασιακά. Η σάλτσα μας πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή θερμοκρασία για να πετύχουμε ένα ωραίο και γευστικό αποτέλεσμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη για να «σπάσει» τυχόν ξινή γεύση.
Λίγο πριν δούμε ότι η σάλτσα είναι έτοιμη, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για 2’ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικα και κρατάμε στην άκρη μια κούπα από το νερό που έβρασαν.
Αδειάζουμε την σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε στη μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τον φρέσκο βασιλικό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η σάλτσα να ομογενοποιηθεί με τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τη μισή κούπα (ίσως και περισσότερο) από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά και συνεχίσουμε το ανακάτεμα. Στο σημείο αυτό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας θα πρέπει να υπάρχει μισό δάχτυλο από τα υγρά (το οποίο θα μας βοηθήσει να «δέσουμε» την παρμεζάνα και να δημιουργήσουμε μια ωραία υφή).
Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς και σε αυτό το σημείο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγα ακόμα υγρά. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις εκτός εστίας μέχρι να ομογενοποιηθεί το τυρί με τη σάλτσα και τα ζυμαρικά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε ένα μεσαίο κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Ψιλοκόβουμε το αποξηραμένο peperonchino και ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 1΄περίπου. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται ελαφρώς καφέ, 1΄με 2. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε την τομάτα και περίπου μισή κούπα νερό («ξεπλένοντας» τη συσκευασία της ντομάτας). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄ανακατεύοντας περιστασιακά. Η σάλτσα μας πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή θερμοκρασία για να πετύχουμε ένα ωραίο και γευστικό αποτέλεσμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη για να «σπάσει» τυχόν ξινή γεύση.

Βήμα 3

Λίγο πριν δούμε ότι η σάλτσα είναι έτοιμη, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για 2’ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικα και κρατάμε στην άκρη μια κούπα από το νερό που έβρασαν.

Βήμα 4

Αδειάζουμε την σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε στη μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τον φρέσκο βασιλικό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η σάλτσα να ομογενοποιηθεί με τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τη μισή κούπα (ίσως και περισσότερο) από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά και συνεχίσουμε το ανακάτεμα. Στο σημείο αυτό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας θα πρέπει να υπάρχει μισό δάχτυλο από τα υγρά (το οποίο θα μας βοηθήσει να «δέσουμε» την παρμεζάνα και να δημιουργήσουμε μια ωραία υφή).

Βήμα 5

Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς και σε αυτό το σημείο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγα ακόμα υγρά. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις εκτός εστίας μέχρι να ομογενοποιηθεί το τυρί με τη σάλτσα και τα ζυμαρικά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.