Zimarika me kokkines fakes_mikri
clock icon
30'

Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα

Υλικά

  • Μερίδες 4
  • 500 γρ. βρασμένα ζυμαρικά, επιλογής μας
  • 150 γρ. κόκκινες φακές
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 500 γρ. φρέσκιες ντομάτες, τριμμένες
  • 8 φρέσκα φύλλα βασιλικό
  • λίγο τριμμένο πεκορίνο ή vegan τυρί για το σερβίρισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Είμαστε προσεκτικοί με το αλάτι γιατί οι λιαστές ντομάτες είναι ήδη αλμυρές.

Μια γρήγορη καλοκαιρινή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα πάντα είναι ευπρόσδεκτη απ’ όλους, πόσο μάλλον αν η σάλτσα είναι εμπλουτισμένη με τις θρεπτικές κόκκινες φακές και τη νόστιμη λιαστή ντομάτα!

Βράζουμε τις κόκκινες φακές για 10΄ και τις σουρώνουμε.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις λιαστές ντομάτες με 100 ml νερό. Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το βαλσαμικό ξίδι, τα αποξηραμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, τις τριμμένες ντομάτες και τις φακές.

Μαγειρεύουμε για 15΄ και μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την καυτή σάλτσα και τριμμένο πεκορίνο ή vegan τυρί.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τις κόκκινες φακές για 10΄ και τις σουρώνουμε.

Βήμα 2

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις λιαστές ντομάτες με 100 ml νερό. Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το βαλσαμικό ξίδι, τα αποξηραμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, τις τριμμένες ντομάτες και τις φακές.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε για 15΄ και μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την καυτή σάλτσα και τριμμένο πεκορίνο ή vegan τυρί.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη