OliveMagazine

Καλά τα στιλάτα εστιατόρια και η δημιουργική κουζίνα, αλλά, μεταξύ μας, ο παλιός είναι αλλιώς! Τα γραφικά ταβερνάκια με την απλή τους διακόσμηση και τις κλασικές συνταγές, τις γενναιόδωρες μερίδες και τις φιλικότατες τιμές έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ξεχωρίσαμε λοιπόν 6 από αυτά, που πρέπει σίγουρα να...

Είναι και αυτά τα ταβερνάκια που τα ξέρουν μόνο οι ψαγμένοι (ή οι παππούδες μας), που μόλις τα επισκέπτεσαι μένεις αποσβολωμένος μπροστά στο μεγαλείο της απλότητας του καλού, λιτού φαγητού και του φιλικού περιβάλλοντος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ντεκόρ για να εντυπωσιάσει.

Ένας νομός που δεν έχει προβληθεί τόσο, αλλά κρύβει σπάνιας φυσικής ομορφιάς τόπους και μια γαστρονομία διαφορετική από την υπόλοιπη Κρήτη. Εδώ το κύμινο δίνει και παίρνει και τα γλυκά είναι αξεπέραστα νόστιμα,ίσως να φταίει η ανατολή του ήλιου που είναι μαγευτική σε αυτή την άκρη της Ελλάδας. Όμορφος τόπος...

Με σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παρουσίας στον χώρο και κατασταλαγμένη μαγειρική άποψη, ο executive chef του «Makedonia Palace» μιλά για την απλότητα και τον πλούτο της μακεδονικής κουζίνας.

Είσαι από αυτούς που βλέπουν το κολύμπι στη θάλασσα ως γυμναστική και χάνεσαι στον ορίζοντα με απλωτές; Τότε μετά το μπάνιο πρέπει να ανακτήσεις δυνάμεις, με κάτι πιο χορταστικό και υγιεινό από τα κοκτέιλ στο beach bar.

Τη «ζωή μου όλη», όπως λένε και στίχοι του Ακη Πάνου, θα μπορούσα να την αναλογιστώ μέσα από αναμνήσεις ταβερνιάρικες. Αναμνήσεις που αφορούν λιγότερο τις γεύσεις της ταβέρνας και περισσότερο τη «γεύση» της ταβέρνας, τον κόσμο της, το ήθος, τα τραγούδια, τα γλέντα και την ατμόσφαιρά της.

Εδώ έχει και σαλιγκάρια, όπως και αγρινιώτικο καλοψημένο κοκορέτσι τα Σαββατοκύριακα, προβατίνα στα κάρβουνα και ζουμερό χοιρινό κοντοσούβλι τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια, λιχουδιές που δεν συναντάς συχνά στις ταβέρνες της Αττικής.

Ένα άκρως ερωτεύσιμο νησί με μοναδικά τοπία και παραλίες, που όμως μπορεί και πρέπει να καυχιέται για τη γαστρονομική του παράδοση και πιάτα που δεν θα δοκιμάσετε πουθενά αλλού.