Ο βιγκανισμός είναι μια τάση που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιότερα αλλά τα πολύ τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα και απασχολεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του κόσμου. Παράλληλα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η vegan φιλοσοφία εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο καθώς είναι φιλική προς το περιβάλλον ή τουλάχιστον πιο φιλική σε σχέση με κάποιον που τρώει τα πάντα.

Υπάρχουν διάφοροι όροι που ακούμε κατά καιρούς και σίγουρα πολλοί μπερδεύονται και αναρωτιούνται τι τρώει ένας βίγκαν, ποια η διαφορά του από τον χορτοφάγο, τι σημαίνει ο όρος pescatarian ή flexitarian. Για να μάθετε περισσότερα για τις συγκεκριμένες ορολογίες μπορείτε να εξετάσετε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και να λύσετε τις απορίες σας.

Η vegan φιλοσοφία

Οι vegan είναι εκείνοι που κάνουν την πιο αυστηρή διατροφή από όλους τους παραπάνω καθώς αποκλείουν από το πρόγραμμά τους καθετί ζωικό, ενώ παράλληλα αποκλείουν και από τη διατροφή τους όσα προιόντα παράγονται από τον βασανισμό των έμβιων όντων.

Όσοι ασπάζονται τη vegan φιλοσοφία προσπαθούν να την εφαρμόζουν σε όλες τις δραστηριότητές τους. Στόχος τους είναι να φροντίζουν μέσω της συμπεριφοράς και των αγορών τους ότι δεν καταναλώνουν υλικά αγαθά που έχουν προκύψει από βασανισμό ζώων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποκλείουν από τη ζωή τους ρούχα, καλλυντικά ή άλλα αντικείμενα που κρίνονται ακατάλληλα. Μάλιστα για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο προς αυτήν την κατεύθυνση διοργανώνουν συχνά ενέργειες και φεστιβάλ.

Τι τρώνε οι vegan

Οι vegan καταναλώνουν τροφές αποκλειστικά φυτικής προέλευσης, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά… Θα έλεγε κανείς ότι αυτό αποτελεί μια πολύ υγιεινή τάση καθώς αποκλείονται από το διαιτολόγιό μας πλήθος λιπαρών τροφών που και μας παχαίνουν και που συνδέονται μακροπρόθεσμα με θέματα υγείας. Επειδή οι vegan δεν τρώνε κρέας, παίρνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες που χρειάζονται κυρίως από τα όσπρια, ενώ υπάρχουν κάποια φυτικά προιόντα που μπορούν να λειτουργήσουν ως «υποκατάστατα» κρέατος, όπως τα μανιτάρια, το jackfruit, το tempeh και η σόγια.

Ωστόσο, πέρα από τα αμιγώς φυτικής προέλευσης τρόφιμα, οι vegan επιτρέπεται να καταναλώνουν και ένα πλήθος υποκατάστατων τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα vegan τυριά ή αλλαντικά και άλλα παρόμοια, τα οποία είναι ουσιαστικά τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία και δεν είναι σίγουρο πόσο επικίνδυνα είναι τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, σε μακροπρόθεσμο τουλάχιστον επίπεδο. Παράλληλα έχει ξεκινήσει να παράγεται κρέας σε εργαστήρια, για λόγους βιωσιμότητας.

Τι δεν τρώνε οι vegan

Οι vegan δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι… Τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης τάσης στην κοινωνία, υπάρχουν σχεδόν παντού βίγκαν επιλογές, από φούρνους και fast food μέχρι ταβέρνες και εστιατόρια.

Σας έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από απορίες που λίγο-πολλοί όλοι αναρωτιόμαστε για το τι τρώνε οι vegan και το πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τροφές στη διατροφή σας αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την εν λόγω διατροφή.

Τρώνε σουβλάκι οι vegan;
Το κλασικό σουβλάκι προφανώς και δεν το τρώνε γιατί είναι χοιρινό. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν άπειρες επιλογές. Πρώτον υπάρχει η κλασική παλιά «πατατόπιτα», δηλαδή πίτα γεμισμένη μόνο με πατάτες, που μπορεί κάποιοι να τρώγατε παιδιά. Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο εξειδικευμένες επιλογές όπως μπιφτέκι λαχανικών, vegan κεμπάπ από όσπρια και ξηρούς καρπούς, σουβλάκια λαχανικών…

Τρώνε πίτσα οι vegan;
Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Δεν μπορούν να φάνε όλες τις πίτσες. Πλέον υπάρχουν vegan επιλογές σε πολλά μαγαζιά ενώ αν δεν προβλέπεται κάπου, μπορούν είτε να παραγγείλουν είτε να φτιάξουν σπίτι τους μια πίτσα λαχανικών χωρίς τυρί, κάτι σαν τη λαδένια Κιμώλου.

Τρώνε burger οι vegan;
Κι εδώ οι επιλογές είναι περιορισμένες αλλά όλα τα μαγαζιά πλέον βγάζουν τουλάχιστον 2-3 κωδικούς αφιερωμένους στους vegan. Εδώ το μπιφτέκι είναι είτε από λαχανικά είτε από όσπρια.

Τρώνε αυγά οι vegan;
Τα αυγά τα γεννούν οι κότες, συνήθως κάτω από συνθήκες πίεσης και βασανισμού, οπότε οι vegan δεν τρώνε αυγά. Για να αντικαταστήσουν τα αυγά μέσα σε συνταγές χρησιμοποιούν μπανάνες, πουρέ πατάτας, πολτό μήλου και άλλα υποκατάστατα.

Τρώνε μέλι οι vegan;
Οι vegan δεν τρώνε μέλι καθώς αποτελεί,  σύμφωνα με τη vegan φιλοσοφία, ένα προιόν που προέρχεται από την εκμετάλλευση έμβιου όντος. Οι άνθρωποι δεν αφήνουν ελεύθερες τις μέλισσες να παράγουν το μέλι τους αλλά τις κλείνουν σε μελίσσια, με μόνο σκοπό την παραγωγή μελιού.

Τρώνε ζυμαρικά οι vegan;
Τα ζυμαρικά που βρίσκουμε συσκευασμένα στο σουπερμάρκετ είναι στην πλειονότητά τους vegan/ Ωστόσο, τα χειροποίητα ή εκείνα που είναι γεμιστά με τυριά ή άλλα προϊόντα έχουν σίγουρα αυγά και τυριά, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλα για όσους ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Τρώνε γλυκά οι vegan;
Μια επίσης δύσκολη ερώτηση καθώς όσοι ακολουθούν την εν λόγω διατροφή αποκλείουν από το διαιτολόγιό τους τα βασικά συστατικά των γλυκών: αυγά, βούτυρο, γάλα. Με τα υποκατάστατά τους σαφώς φτιάχνονται γλυκά, ωστόσο πρώτον είναι λιγότερο νόστιμα και δεύτερον είναι πιο εύκολο να αποτύχουν…

Τρώνε σοκολάτα οι vegan;
Οι vegan μπορούν να φάνε μαύρη σοκολάτα καθώς δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά δεν μπορούν να καταναλώσουν όλες τις υπόλοιπες…

Τρώνε ξηρούς καρπούς οι vegan;
Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα βασικά συστατικά της vegan διατροφής καθώς τους προσφέρουν βιταμίνες, ενέργεια, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες.

Πίνουν γάλα οι vegan;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα απαγορεύονται στη vegan διατροφή, όπως και τα τυροκομικά. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να γίνει vegan αλλά δεν μπορεί εύκολα να κόψει τις συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών, μπορεί να στραφεί στα φυτικά γάλατα (αμυγδάλου, φουντουκιού, βρώμης, σόγιας… ) και τα vegan τυριά.