Τον Βασίλη Δαφνή, δημιουργό της Berryland, τον είχα γνωρίσει πριν μερικά χρόνια στο Orange Groove, ένα δίκτυο υποστήριξης νεοφυών εταιρειών. Τότε ήταν ακόμα στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής του προσπάθειας που πλέον έχει εξελιχθεί σημαντικά με τη δημιουργία ενός προσεγμένου παντοπωλείου με επιλεγμένες λιχουδιές. Κατεβαίνοντας στην Χαλκίδα λοιπόν, έπεσα πάνω του και εντυπωσιάστηκα. Φυσικά και δεν αντιστάθηκα στην ευκαιρία να κάνουμε και μια κουβέντα.

berryland

Σε πρωτογνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια σε τελείως διαφορετική φάση. Για πες μου λίγο, πώς ξεκίνησες και πώς εξελίχθηκες στην πορεία;
Ξεκίνησα το 2012, καθώς παραιτήθηκα από τον ιδιωτικό τομέα, όπου έπαιρνα μισθό 370€ (!) και έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε δυο λύσεις: ή μένω Ελλάδα και το παλεύω, ή φεύγω για εξωτερικό. Έτσι λοιπόν, μετά από εκτενή έρευνα, κατέληξα στην καλλιέργεια των υπερτροφών και δημιουργία προϊόντων από αυτά. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε Ελλάδα και δεν μετανιώνουμε γι’ αυτό. Το Berryland ήταν το όνομα που έδωσε η σύζυγός μου σε ένα μικρό αγρόκτημά μας, που καλλιεργούμε κάθε λογής berries. Μου άρεσε σαν ιδέα και έτσι καθιερώθηκε και ως ονομασία των προϊόντων μας. Το Βerryland εκπροσωπεί τον αγώνα και τους κόπους των προσπαθειών μας, τις αγωνίες και τις ανησυχίες.

Τι αντιπροσωπεύει για εσένα αυτή η εταιρία; Είναι μια λύση επιβίωσης, ή κάτι περισσότερο;
Είναι μια μικρή ιδέα που σιγά σιγά μεγαλώνει. Όταν ξεκινήσαμε, δεν γνωρίζαμε και σίγουρα δεν περιμέναμε τη μετέπειτα εξέλιξη. Ξεκινήσαμε με ένα όνειρο και τώρα- επιτρέψτε μου να το πω λίγο πιο συναισθηματικά- ζούμε το όνειρο. Μοιάζει να έγινε το απίθανο πιθανό.

Όταν ξεκίνησα ο γιος μου ήταν ήδη 4 μηνών και ο μισθός μου δεν έφτανε ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης του μικρού. Καταλαβαίνοντας λοιπόν ότι έπρεπε να πάρω σημαντικές αποφάσεις, αποφάσισα να βάλω σε εφαρμογή την ιδέα των καλλιεργειών. Εκεί όμως ξεκίνησαν και τα δύσκολα.

berryland-deli-575x1024

Δηλαδή;
Εγώ δεν ήξερα να φυτεύω, για την ακρίβεια, ιδέα δεν είχα. Επίσης δεν είχαμε ούτε εκτάσεις για να φυτέψουμε, οπότε το ρίσκο ήταν μεγάλο. Ξεκίνησα λοιπόν παραγγέλνοντας φυτά και ψάχνοντας παράλληλα για καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Βρήκα 10 στρέμματα, τα νοίκιασα και έκανα την αρχή. Περιφράξεις, όργωμα εργασίες που πρώτη φορά αντιμετώπισα, και στη συνέχεια φύτευση. Ναι αλλά για το φύτευμα τα δέντρα ήθελαν και νερό. Εδώ φάνηκε η απειρία μου, αφού νοίκιασα χωράφι που δεν είχε νερό. Όμως ούτε σε αυτή τη δυσκολία λύγισα. Για σχεδόν δυο χρόνια κουβαλούσα μπιτόνια- οι διπλανοί αγρότες με χλεύαζαν- αλλά δεν το έβαλα κάτω. Έπειτα ήρθε και μια ιδιόκτητη έκταση όπου εκεί έχουμε πέρα από τα berries μας, μια μικρή επισκέψιμη φάρμα με τα δυο άλογά μας.

Ακούγεται σαν γολγοθάς
Οι δυσκολίες ήταν πολλές αφού δεν ήμασταν αγρότες. Το πείσμα όμως και η θέληση μάς οδηγούν. Τα προϊόντα μας αυτή την στιγμή βρίσκονται σε 15 χώρες (Σλοβακια, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδια) και συνεχίζουμε την προσπαθεια. Το παντοπωλείο μας έχει τόσο δικά μας προϊόντα αλλά και επιλεγμένων Ελλήνων παραγωγών. Βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκίδας και στεγάζεται σε έναν τριώροφο χώρο όπου βρίσκονται επίσης τα γραφεία και οι αποθήκες μας.

Aronia-With-Edible-Silver

IMG_0751

Πες μας μερικά από τα επλεγμένα προιόντα που έχετε στο παντοπωλείο σας. Με βλέπω να φεύγω με το αυτοκίνητο φουλ από λιχουδιές.
(Γέλια) Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ένα παντοπωλείο πειρασμός. Έχουμε Staya (vasilissa), μέλι Xρυσόμελο, λάδι Pidima, Λάδι Ε-lla-won, μέλι βιολογικό φασίλης, ζυμαρικα Δαρδούμα, παραδοσιακά γλυκά απο το Γλυκάκι, κρασιά από την εταιρεία Λύκος, Λικέρ από την Εύβοια filevia και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Όποτε περάσετε λοιπόν από Χαλκίδα, αξίζει να περάσετε από το παντοπωλείο της Berryland. Θα λατρέψετε και τα καλούδια που θα βρείτε αλλά και τους ανθρώπους που θα σάς τα προσφέρουν!

info
http://berryland.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr