Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε μια πόλη σαν την Αθήνα με τόσο πλούσιο γαστρονομικό χάρτη η παρουσία του ισπανικού φαγητού είναι λιγοστή. Θα έλεγα και ανύπαρκτη, αλλά θα γινόμουν κακός. Πράγμα λίγο στενάχωρο για όλους εμάς που αγαπάμε την ιβηρική κουζίνα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του αφιερώματος στην εθνική κουζίνα της Ισπανίας ψάξαμε να βρούμε που μπορούμε να γευτούμε ισπανικές νοστιμιές στην πόλη μας. Και όλο και κάτι βρήκαμε…

chef

Καταρχάς αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις 31 Μαρτίου το ξενοδοχείο St. George Lycabettus (τηλ. 210 7416191) διοργανώνει ένα γαστρονομικό ισπανικό φεστιβάλ με προβολές ταινιών, flamenco show και γεύσεις επιμελημένες από τον Ισπανό chef Sergio Garrido Cantero από το φημισμένο Costa del Sol.

vinoterra 05

Επίσης την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, το Vinoterra (Μαρίνου Αντύπα 74-76, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 2102792100) οργανώνει οινογνωσία κρασιών από την Ισπανία συνοδεία πιάτων με ισπανικές επιρροές.

Από τα σταθερά σημεία της πόλης αυτά που έχουν ενδιαφέρον και περιλαμβάνουν ισπανικά πιάτα στο μενού τους είναι τα εξής:

paella barcelona 3

Στο Paella Barcelona, στο Παγκράτι (Προφήτη Ηλία 2, τηλ. 6906863216), ο ιδιοκτήτης Τίμος Αδραχτάς φτιάχνει καθημερινά παέγια όπως την έμαθε στην πολύχρονη παραμονή του στη Βαρκελώνη. Χρησιμοποιεί ρύζι από τη Βαλένθια, ζωμό που έρχεται απευθείας από την Ισπανία και φυσικά παεγιέρα και γκάζι. Γιατί μόνο έτσι φτιάχνεται σωστά.

salero1

Στα εναλλακτικά Εξάρχεια υπάρχει το πολύχρωμο Salero (Βαλτετσίου 51, τηλ. 2103813358) που φέρνει κάτι από την ισπανική φιλοσοφία. Στον πληθωρικό του κατάλογο υπάρχουν και κάποια πιάτα (tapas τα χαρακτηρίζουν) ισπανικής προέλευσης: patatas bravas, jamón Serrano και κροκέτες με jamón.

scala

Λίγο πιο ψηλά, προς Κολωνάκι μεριά, στο Scala Vinoteca (Σίνα 50, Κολωνάκι, τηλ. 2103610041) ο chef Δημήτρης Κοντόπουλος έχει περάσει τη μαγειρική του εμπειρία στη Μαδρίτη και στα πιάτα του. Έτσι, στον ενδιαφέρον κατάλογο του μαγαζιού θα βρείτε γευστικές κροκέτες από καραβίδα, Jamón Iberico αλλά και ένα πιάτο που συνδυάζει το καλαμάρι με το chorizo σε άριστη αρμονία.

cinco2

Στη Σκουφά, στο νούμερο 50, θα συναντήσουμε το Cinco (τηλ. 2103643603). Εδώ η ισπανική κουζίνα συνδυάζεται με την περουβιανή και την ιαπωνική. Έτσι, λοιπόν, θα βρείτε jamón που κόβεται στο χέρι αλλά και chorizo iberico, paella, το διάσημο πιάτο rabo del toro (ουρά ταύρου) και ανάμεσα στα επιδόρπια κανελάτα churros με 3 διαφορετικές σοκολάτες για αμαρτωλές βούτες.

ANCHO1

Churros θα βρείτε, όμως και στα μεξικάνικα Ancho τόσο στο Χαλάνδρι όσο και στην Κηφισιά, που σερβίρονται με πηχτή σοκολάτα και dulce de leche. Τέλος, στο Loukumami στο Χαλάνδρι (Κατσουλιέρη 6, τηλ. 2106824001) φτιάχνουν επίσης τους ισπανικούς λουκουμάδες (churros), που θα βρείτε είτε σε μερίδες είτε γεμιστούς.