Διαδικασία
Ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, την ντομάτα, τη ζάχαρη και δυο τρεις κουταλιές της σούπας από το λάδι. Αλατοπιπερώνετε, ζυμώνετε καλά το μίγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Στο μεταξύ, ζεματάτε τα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά για μερικά λεπτά. Τα στραγγίζετε και αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους. Ανάλογα με το μέγεθός τους τα κόβετε στα δύο ή στα τρία. Παίρνετε τα φύλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, βάζετε στην άκρη τους λίγη από τη γέμιση και τα τυλίγετε όσο πιο μικρά μπορείτε.
Σκεπάζετε τον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας (πλακερό) με ολόκληρα αμπελόφυλλα και αραδιάζετε από πάνω τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε τρεις τέσσερις σειρές. Τα σκεπάζετε με ένα πιάτο και ρίχνετε ζεστό σπιτικό ζωμό κρέατος (ή ζεστό νερό) ώστε να μισοσκεπάζει το πιάτο. Προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι και βράζετε τα ντολμαδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 30-40 λεπτά). Όταν μισοψηθούν, ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.
Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τα τοποθετείτε στη φόρμα του κέικ. Σερβίρονται χλιαρά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή
Tips
Για να ξεχωρίζουν ευκολότερα τα αμπελόφυλλα όταν τα ζεματάτε ρίχνετε λίγο λάδι μέσα στο νερό.
Μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τα ζεστάνετε μαζί με τη φόρμα σε μπεν μαρί. Εγώ συνήθως τοποθετώ τη φόρμα πάνω σε μια άλλη κατσαρόλα με νερό (η διάμετρός της είναι λίγο μικρότερη από τη διάμετρο της φόρμας). Τα σκεπάζω με καπάκι κατσαρόλας και τα ζεσταίνω αφήνοντας να βράσει το νερό της κατσαρόλας.