OliveMagazine

Χοιρινό στο φούρνο με πορτοκάλι και γλάσο από πετιμέζι

Χοιρινό στο φούρνο με πορτοκάλι και γλάσο από πετιμέζι

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:2:40'
Έτοιμο σε:3:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το χοιρινό

  • 1.200γρ. χοιρινό μπούτι με λίγο λίπος, χωρίς κόκαλο*
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, σε φέτες
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • 2 κεφάλια σκόρδο κομμένα στη μέση
  • 8 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο
  • 8 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το γλάσο

  • 8 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • Για τη σάλτσα

  • 200ml ζωμό
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • ½ κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το γλάσο: Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, περισσότερο στο κέντρο. Ανάμεσα στις φέτες βάζετε τα σκόρδα, σκορπάτε τα αρωματικά και τα κρατάτε στην άκρη.

Περιχύνετε το κρέας με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε, το τρίβετε απαλά και το τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αλείφετε το κρέας με γλάσο και το ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε ανά 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το κρέας, σε 2 ώρες περίπου. Στο διάστημα αυτό ελέγχετε αν χρειάζονται και άλλα υγρά και συμπληρώνετε ανάλογα.

Βγάζετε το κρέας από το ταψί και το κρατάτε ζεστό σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο. Βγάζετε στην άκρη τα σκόρδα, τα βότανα και πιέζετε τα εσπεριδοειδή να βγάλουν τους χυμούς τους.

Σουρώνετε το ζουμί από το ταψί σε ένα τηγάνι, ξύνοντας όποιο λίπος έχει μείνει στο ταψί, προσθέτετε το ζωμό, το πετιμέζι, το ξίδι, αλάτι (αν χρειάζεται), πιπέρι και σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για λίγα λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μείνει μισή. Κατεβάζετε από τη φωτιά.

Για να σερβίρετε πετάτε το σπάγγο από το κρέας, το βάζετε σε μια πιατέλα, βάζετε τα σκόρδα και τα αρωματικά γύρω γύρω και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσα

Tips

Ζητάτε από το χασάπη σας να σας δέσει το κρέας για πιο όμορφο αποτέλεσμα.


Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και όχι από το ψυγείο την ώρα που θα ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Μόλις πλύνετε το κρέας το σκουπίζετε πολύ καλά με ένα χαρτί να είναι στεγνό και μετά το λαδώνετε και αλατοπιπερώνετε.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr